Čakry

Čo sú to vlastne čakry?

V tele každého z nás sa nachádzajú energetické centrá – čakry, ktorých funkciou je prijímať, premieňať a distribuovať rôzne druhy energií do celého organizmu.

Rozlišujeme sedem rôznych čakier, z ktorých každá vysiela vibrácie v jednej zo základných farieb, ktoré zodpovedajú jej úlohe a vzťahuje sa k určitým telesným orgánom. Každá čakra tiež riadi špecifiká ľudského správania sa a rozvoja a je nimi takisto spätne ovplyvňovaná. Spodné čakry rotujú pomalšie a vzťahujú sa k elementárnym ľudským požiadavkám a citom. Naproti tomu energie horných čakier zodpovedajú vyšším duševným a duchovným snahám a schopnostiam človeka.

Pomocou minerálov máme možnosť ovplyvniť a harmonizovať funkcie čakier, vďaka čomu môžeme predísť mnohým zdravotným ťažkostiam, prípadne ich môžeme vyliečiť.

Drahé kamene nosíme v blízkosti čakry, ktorú harmonizujeme, prikladáme ich na danú čakru a necháme pôsobiť aspoň desať minút. Kamene po každom pôsobení umyjeme v čistej studenej vode a necháme znovu nabiť.

PRVÁ ČAKRA

ZÁKLADNÁ ČAKRA

Prvá čakra

Prvá čakra sa nachádza medzi konečníkom a pohlavnými orgánmi, je spojená s kostrčou a spojuje nás s fyzickým svetom. Touto čakrou prúdi energia Zeme do nášho tela. Aktívna prvá čakra má ohnivo červenú farbu. Harmonická čakra vnáša do nás vitalitu, spokojnosť, stabilitu a vnútornú silu. Pri zablokovanej alebo uzavretej základnej čakre máme málo telesnej aj duševnej sily.

Farba: červená
Element: zem
Časti tela: chrbtica, kosti, zuby, nechty, konečník, tvorba krvi a stavba buniek
Drahokamy: achát, hematit, červený jaspis, granát, červený korál, rubín, heliotrop, býčie oko, karneol


DRUHÁ ČAKRA

SAKRÁLNA ČAKRA

DRUHÁ ČAKRA

Druhá čakra sa nachádza nad pohlavnými orgánmi, je spojená s krížovou kosťou. Je centrom sexuálnej energie a tvorivej sily. Táto čakra ovplyvňuje medziľudské vzťahy, obzvlášť k druhému pohlaviu. Nedostatočnosť alebo blokácia v tejto čakre sa prejavuje hrubosťou, potlačovaním emócii, sexuálnou chladnosťou.

Farba: oranžová
Element: voda
Časti tela: rozmnožovacie orgány, ľadviny, močový mechúr a všetko tekuté (krv, tráviace šťavy, atď.)
Drahokamy: karneol, tigrie oko, citrín, oranžový aventurín, zlatý topás, slnečný kameň


TRETIA ČAKRA

SOLAR PLEXUS, ČAKRA PUPKU

tretia čakra

Tretia čakra sa nachádza približne dva prsty nad pupkom. Je centrom sily, sídlom osobnosti, vôle k výkonom.

Farba: žltá až zlatožltá
Element: oheň
Časti tela: dutina brušná, trávenie, žalúdok, pečeň, slezina, žlčník, nervový systém
Drahokamy: tigrie oko, jantár, topás, citrín, žltý aventurín, žltý jaspis, žltý jadeit, fluorit


ŠTVRTÁ ČAKRA

ČAKRA SRDCA

4 čakra

Štvrtá čakra sa nachádza uprostred pŕs vo výške srdca. Spájajú sa tu všetky energetické centrá. Úlohou tejto čakry je zjednocovať cez lásku – láska, harmónia, radosť. Jej chybná funkcia sa prejavuje ľahkou psychickou zraniteľnosťou.

Farba: zelená, ružová a zlatá
Element: vzduch
Časti tela: srdce, hrudník a hrudná dutina, spodná časť pľúc, krv a krvný obeh, koža
Drahokamy: ružový kremeň, turmalín, smaragd, nefrit, jadeit, rodonit, aventurín, ruženín, malachit


PIATA ČAKRA

KRČNÁ, KOMUNIKAČNÉ CENTRUM

piata čakra

Piata čakra sa nachádza medzi krčnou jamkou a ohryzkom, je spojená s krčnou chrbticou. Nachádza sa tu centrum komunikácie, vyjadrovacích schopností a inšpirácia. Je mostom medzi myšlienkami a reakciami. Jej disharmónia sa prejavuje komunikačnými problémami – poruchy reči, hrubosť hlasu, chladné vyjadrovanie a pod.

Farba: svetlo modrá, strieborná, zelenavo modrá
Element: éter
Časti tela: oblasť krku, spodná čeľusť, uši, hlas, hrtan, horná časť pľúc, hltan
Drahokamy: akvamarín, tyrkys, chalcedón, lapis lazuli, modrovrstvený achát, modrý fluorit, azurit


ŠIESTA ČAKRA

TRETIE OKO

šiesta čakra

Šiesta čakra sa nachádza uprostred čela, jeden prst nad koreňom nosu. Je sídlom vyšších duchovných síl, intelektu a intuície. Vlastná farba tejto čakry je jasná indigová modrá, príp. žltá a fialová. Tieto farebné rozdiely ukazujú rôznorodosť vedomia. Racionálne alebo intelektuálne myslenie môže spôsobiť žiarenie žltej. Jasná tmavomodrá ukazuje na intuíciu a nadzmyslové vnímanie sa prejavuje fialovou farbou. Nedostatočná funkčnosť tejto čakry sa prejavuje “prízemným rozmýšľaním”, odmietaním vyšších duchovných skutočností.

Farba: indigovo modrá, žltá, fialová
Časti tela: tvár, oči, uši, nos, dutiny, malý mozog, centrálny nervový systém
Drahokamy: lapis lazuli, indigovo modrý zafír, sodalit, ametyst, fluorit,


SIEDMA ČAKRA

KORUNNÁ ČAKRA

siedma čakra

Siedma čakra sa nachádza najvyššie, nad temenom hlavy a otvára sa smerom hore. Je najvyšším sídlom dokonalosti v človeku. Siedmou čakrou prijímame kozmickú energiu. V siedmej čakre nedochádza priamo k blokáciám, môže byť iba viac či menej vyvinutá.

Farba: fialová, biela, zlatá
Časti tela: veľký mozog
Drahokamy: ametyst, krištáľ, jadeit, diamant, zlatý kalcit, perly